nedelja, 5. Julij 2009

10.dan - iz Frankolovega v Zreče

Tudi tokrat nas je za konec tedna obiskalo večje število gostov. Kljub nevihti in bolj hribovski etapi je karavana prispela na svoj dokaj neobičajni cilj "Garni hotel Zvon" v Zrečah.

Verz, ki smo ga danes obravnavali na jutranjem predavanju Bhagavat-dharme prabhuja, je govoril o tem, da kadar se vozel v srcu človeka, ki je zapleten v materialno življenje zaradi posledic svojih prejšnjih dejanj, razrahlja, se osvobodi navezanosti na dom in družino ter odide v duhovni svet. Da bi ta vozel lažje razrahljali, nam je Šrila Prabhupada dal štiri pomembne napotke: druženje z bhaktami, vdano služenje, znanje in nenavezanost. Padajatra je odličen primer, kjer te dejavnosti v polni meri izvršujemo. Od tega, s kom se družimo, je odvisno, kakšna nagnenja bomo razvili. Če se redno družimo z bhaktami, lažje razvijemo vdano služenje. Na Padajatri redno poslušamo Šrimad Bhagavatam in si krepimo znanje. Pravo znanje je nujno potrebno, da razvijemo dobro sadhano (duhovno prakso), s katero lažje spoznamo in razumemo svoj odnos s Krišno. Z dobro sadhano se veča bhakti, v srcu se odkriva Bog v svoji ljubeči podobi, hkrati pa se zmanjšuje vezanost na materialno.

Bhagavat-dharma prabhu nam je zaupal nekaj svojih dogodivščin s terena. Srečal je moškega, ki je sprva dajal nekoliko negativen videz. Predstavil mu je kdo smo, kaj počnemo, da so v knjigah, ki jih sami prevajamo modrosti vzhoda. Možakar je spremenil razpoloženje in dal donacijo za ekokaravano za kar je prejel oba speva Šrimad Bhagavatama in še Bhagavad-gito. Potem je mož povedal, da mu je pred kratkim umrl oče. Bhagavat dharma pr. mu je razložil, da je v teh knjigah zelo dobro opisano, kako duša potuje, da je njegov oče v resnici živ, moški je dobil solzne oči. Bhagavat dharma pr. mu je še povedal, da zagotovo ni slučaj, da je prav zdaj dobil te knjige in srečal bhakte. Bog ve, kdaj komu kaj poslati na pot.

 

Srečal je moža, ki je hotel na dolgo in široko razpravljati o tem, kako je v Indiji kastni sistem. Spraševal je, če je prav, da ima nekdo na vrhu služabnike... Bhagavat dharma pr. mu je razložil, da je izvorni sistem nad tem, ki vlada v Indiji zdaj, ki je sprevržen. Bog je dal drugačnega in da so bili duhovni učitelji iz našega nasledstva trn v peti ustaljeni družbi... moškega se je razlaga dotaknila in je z odobravanjem prispeval za poslanstvo padajatre za nameček pa je še dobil material, kjer se bo lahko podrobneje seznanil s tematiko.

 

Bhagavat dharma prabhu pojasnuje kako je skozi prakso deljenja knjig prišel do spoznanja, kako postopati v primeru, ko sreča očitno negativne ljudi. Pove jim, da smo prišli delit pozitivno energijo. Danes se ljudje prepirajo, nagajajo drug drugemu... vsi se strinjajo s tem in nočejo, da bi jih imeli za ene teh, hitro se omehčajo in dajo prispevek.

 

Danes smo spali v garni hotelu s tremi zvezdicami. To je bila kontrastna izkušnja glede na dve noči nazaj, ko smo prenočili pod kozolcem. Ekokaravana je idealna priložnost, kjer lahko prakticiramo nevezanost na materialno udobje, saj se vsak dan selimo in bivamo v različnih razmerah. Včasih se v zgodnjih jutranjih urah tuširamo pod milim nebom s hladno vodo iz vrtne cevi, ali v jezeru, drugič spet v kraljevem udobju hotelskega apartmaja. Ne na eno ali drugo se ne bi smeli vezati. Sprejemo, tisti kar nam je dano. Izkušnjo imamo, da se na materialno udobje zelo hitro vežemo, saj nam da občutek, da si to zaslužimo. Zanimivo je, da smo lahko v skromnih razmerah, kjer je potrebno malce askeze in tolerance telesnaga neudobja, bistveno bolj zadovoljni in srečni, če sprejmemo razmere s hvaležnostjo in kot višji aranžma.

Lastnica hotela je fina duša. Spominja se Padajatre iz leta 1994, verjame v reinkarnacijo in je širokih nazorov. Prenočišče in ves hotel z izredno udobnimi in lepo urejenimi apartmaji nam je dala verjeli ali ne brezplačno! Na vprašanje Lalite Govinde prabhuja, kako se ji za tako velik prispevek lahko oddolžimo, je odgovorila: »Jaz vam dam, kar lahko dam, vi pa se zame lahko molite«. Hari bol!