četrtek, 2. Julij 2009

6.dan - po centru Celja

Danes nas je pot vodila okrog strogega centra mesta. Za en dan so se nam pridružili trije bhakte iz Makedonije, ki so bili presrečni, da so se lahko udeležili ekokaravane.

Danes nas je pot vodila okrog strogega centra mesta. Predstavila bom bhakte, ki z veliko predanostjo in vztrajnostjo izpolnjujejo eno najpomembnejših poslanstev Šrila Prabhupade: deljenja vedske transcendentalne literature.


Vede so, kot vemo starodavni spisi v sanskrtu, božanskega izvora, ki zajemajo vso obstoječe znanje v kreaciji. Najskrivnostnejše znanje v Vedah je t.i. atma-tattva oz znanje o odnosu med živim bitjem (dušo oz. atmo) in Stvarnikom (naddušo oz. paramatmo), znanje kako ta odnos, ki je trenutno prekrit, obuditi (s procesi joge oz. predvsem bhakti-jogo) ter znanje o cilju in smislu življenja (prebujena ljubezen oz. prema-bhakti). Bistvo omenjenega znanja se nahaja v delu Ved, ki se imenujejo bhakti-šastre, ki jih danes bolj poznamo pod imenom Bhagavad-gita in Šrimad Bhagavatam.


Ravno slednja sta glavna spisa, ki jih naši bhakte Lomančita prabhu, Govinda datta prabhu, Bhagavat-dharma prabhu, bhakta Milan in bhaktin Karmen neumorno predstavljajo mimoidočim eko-karavane. Za vikend se omenjenemu timu pridruži tudi Mahaprabhu Gaura prabhu. Kar sledi, je nekaj sladkorčkov s tega področja:


Med Karmen, babico in vnukom poteka pogovor o knjigah, kjer se babica se izgovarja, da si ne more ničesar privoščiti. Vnuček to posluša in večkrat vmes vpraša: »Koliko pa stane knjiga?« Nakar potegne iz žepa 5 evrov in jih izroči Karmen. Ob tej njegovi potezi se je tudi babica omehčala in našla nekaj drobiža za kar sta dobila dva dragulja transcendentalne literature.


Neki deček je kazal veliko zanimanje za literaturo. V žepu je našel samo 20 centov. Karmen je pogledal z žalostjo v očeh, ker si knjige ni mogel privoščiti, vendar mu je ona knjigo vseeno podarila. Videti bi morali njegov obraz kako je zasijal od sreče! 10-letni otrok! Večkrat se zgodi, da so prav otroci tisti, ki omogočijo, da starši pridejo v stik s transcendentalno literaturo, ki je kot vemo neusahljiva zakladnica znanja in izvora sreče.


Danes so se nam zopet pridružili trije bhakte iz Makedonije, ki so bili z nami uvodna dva dni, zatem pa so NS Lokanath Swamija pospremili na Madžarsko. Pogovarjala sem se z bhaktino, ki je bila presrečna in popolnoma v ekstazi, da se je lahko udeležila Padajatre. V Skopju, je povedala, redno obiskuje tempelj le kakšnih 20 bhakt, tukaj pa celo na eko-karavani dnevno skoraj 50. 


Po prasadamu smo nekaj čez 19.uro na Glavnem trgu pripravili kulturni program. Nek mladenič, ki je kazal očitne znake opitosti, se je sprva sicer nekaj pritoževal nad našim petjem, vendar se je vsled naše odločnosti in valovih zvoka maha-mantre, kmalu umiril ter potopil v »samadhi« za mizo.