sobota, 27. Junij 2009

Ekokaravana 2009 pričela svojo pot

Danes v četrtek, 25.6., ob 11.30 uri je iz Braslovč krenila na svojo 16-dnevno pot Ekokaravana-Padajatra 2009.Tokrat bo gostila v celjski regiji.

Otvoritveni dan letošnje padajatre je bil še poln vtisov s čudovitega festivala z NS Lokanath Maharadžem, ki smo ga priredili minuli večer. Z razliko od prejšnjih let, kjer smo dan pred pričetkom padajatre vedno prenočili na startni lokaciji, smo letos prispeli na lokacijo še isti dan. Malce smo bili v skrbeh zaradi pakiranja vse potrebne opreme in prevoza, ki nam običajno vzame ves dan, tokrat je bilo to potrebno storiti v slabih dve-treh urah. Na srečo se Ananda vardhana prabhu in Mahatmananda z Devendro Gopala prabhujem niso prepustili naključju in spakirali vso glavnino opreme že dan prej.     

Po obilnem vendar enostavnem zajtrku smo se drug za drugim odpeljali proti Braslovačam, od koder je bil za 11.uro napovedan letošnji start. No, ja maja jo seveda v takih trenutkih tudi rada zagode, saj smo na samem startu ugotovili, da smo v Ljubljani pozabili košare za deljenje piškotov. Zadrego sta rešila Mokšarupi prabhu in matadži Manditangi, ki sta nam velikodušno odstopila dve košari.

Na prireditvenem prostoru v Braslovčah se nas je zbralo okrog 50. Polni entuzijazma je karavana z Šri Šri Nitai-Gaur Nataradžem, Šrila Prabhupado in pod taktirko NS Lokanath Swamija krenili k prvemu cilju naproti.

Pot nas je vodila skozi vasi in kraje (Rakovlje, Parižlje, Topovlje, Poljče in Kapljo vas), kjer so ljudje po vsej verjetnosti prvič srečali bhakte »v živo«. Večina njih je bila ob pogledu na pisano, plesočo, entuzijastično in nenavadno karavano navdušena in šokirana hkrati.

Naš posebni gost NS Lokanath Swami je dobre tri ure z zanosnim petjem vodil karavano, medtem ko je skupina entuzijastičnih bhakt med mimoidoče delila brošure, piškote in ŠP knjige. Padajatri so se na poti sčasoma pridružili še dodatni bhakte, tako da je karavana na koncu štela že cca 70 udeležencev, ki so prihajali iz sedmih držav: Italije, ZDA, Hrvaške, Indije, Bosne, Makedonije in Slovenije. 

Na vmesnih postankih je maharadža vse prisotne navduševal s čudovitimi opisi zabav Gospoda Čaitanje Mahaprabhuja in na ta način udeležencem dodatno osvestil globok pomen aktivnosti padajatre.

Okoli 16.30 ure je karavana prispela na svoj prvi etapni cilj – telovadnico osnovno šole v Preboldu, kjer je vse udeležence čakal obilen in ekstatičen prasadam, ki ima na padajatri se posebno božanski okus. 

Maharadž, ki se je med tem časom ustavil na kosilu in kratkem počitku na domu Mokšarupi pr in matadži Manditangi, se nam je zopet pridružil ob 19.uri. Na večernem progamu, na katerem je maharadž spregovoril o zabavah Gospoda Čaitanje v Jagannath Puriju, se nam je pridružilo še nekaj bhakt, tako da se nas je na koncu zbralo že okoli 100.
Uvodni dan se je končal z gromoglasnim skoraj enournim kirtanom in presenečenjem za našega gosta, saj smo mu ob bližajočem rojstnemu dnevu (vjasa pudži) podarili veliko torto, ki jo je maharadž velikodušno razdelil med bhakte.