sobota, 5. Julij 2008

11.dan - iz levega na desni breg Drave

Pot nas je danes vodila na drugo stran Drave, kjer smo med vijuganjem med hišami na Taboru srečali mnogo prijaznih ljudi.

Čeprav je bil ob dnevu odhoda našega velikega ačarje Šrila Bhaktivinod Thakure na koledarju predpisan post do poldneva, je zjutraj večina udeležencev karavane vseeno častila prasadam. Bhaktivinod Thakur je prav tako kot njegov sodobnik Šrila Prabhupada dajal največji poudarek širjenju sporočila in znanja iz Ved, predvsem iz Bhagavad-gite in Šrimad Bhagavatama ter ne toliko izvajanju individualnih telesnih strogosti. Ker bi post lahko vplival na zbranost in entuzijazem pohodnikov pri opravljanju njihovih pomembnih in napornih zadolžitev (še posebno, ker je kosilo na programu šele okoli 17.ure), se je večina odločila za reden obrok.

Šolo, kjer je pred mnogimi leti tovariš Ljubo (Lalita Govinda prabhu) podelil svojemu učencu Leonu (sedaj Lomančita prabhu) prvo Šrila Prabhupadovo knjigo, smo zapustili okoli 11. ure. Odhodi so šele ob tej uri, ker imamo kar nekaj dela s predhodnim čiščenjem prostorov in okolice prenočišča. Za sabo skušamo namreč pustiti čistejše, kot je bilo ob našem prihodu. Tukaj ima največ dela bhakta Zoki, ki vsak dan počisti vse kar pusti za sabo konjič. Je le pač samo konj.

Etapa nas je vodila mimo Lenta in preko starega mostu na Tabor (kjer sedaj stanuje Damana Krišna prabhu). Naporni dnevi počasi puščajo posledice, saj so se danes za mikrofonom morali zamenjati kar trije pevci, najmlajša Gopal in Nitaj pa sta pohod danes izpustila. Tudi Haridas je ves čas pogledoval za kakšno svežo zelenico, ki jih danes ob cestah na žalost ni bilo prav veliko. No, sankirtan bhakte so še enkrat dokazali posebno moč svoje službe in z veliko podeljenimi knjigami v sicer ne prav dolgem pohodu zagotovo zadovoljili Šrila Bhaktivinod Thakura. Danes jim je prvič pomagal tudi bhakta Matic in se zelo dobro odrezal.

Okoli 16. ure (kar je za nas dokaj hitro) smo prispeli na cilj - v OŠ Angela Besednjaka. Ker imajo tudi na tej šoli projekt EKO ŠOLA, so z organizatorjem Eko-karavane kaj kmalu našli skupni jezik.

Jutri nadaljujemo na Studence - na OŠ Janeza Padežnika.