četrtek, 3. Julij 2008

9.dan - iz Pobrežja do Centra

Današnja etapa eko-karavane, ki je vodila skozi center Maribora, je bila najkrajša do sedaj, saj je trajala manj kot tri ure. Padajatro je danes obiskal tudi Šrila Prabhupadov učenec NS Purnačandra Gosvami.

Danes zjutraj smo imeli še enega posebnega gosta Šrila Prabhupadovega učenca, Njegovo svetost Purnačandro prabhuja. Maharadž kljub dolgoletni hudi bolezni in suhljati postavi, kot odraz njegove duhovne opolnomočenosti, kar blesti. Na jutranjem predavanju je govoril predvsem o slavah maharadž Parikšita in o različnih verzijah Mahabharate in kako se le te ne morejo primerjati s Šrimad Bhagavatamom in podobnimi svetimi spisi, ki jih priporočajo naši ačarje.

Preden smo zapustili OŠ, je naš konjič s svojo igrivostjo, privabil k sebi učitelja telesne vzgoje in nam pomagal, da smo ga malo bolje spoznali. Ob božanju Haridasa je povedal, da je nekaj let učil v jahalni šoli in večkrat poudaril »vaš konj pa ima karakter!«. Nato smo ob sproščenem  pogovoru spoznali, da je človek zelo lepih vrednot in da je zgrožen nad tokom sodobne družbe. Sedaj se ukvarja z hatha jogo (telesnimi in dihalnimi vajami) in upamo, da bo kdaj postal privlečen tudi z bhakti jogo (praksa slavljenja in služenja Krišne) oziroma s procesom, ki ga prakticiramo v Skupnosti za zavesti Krišne.

Današnji pohod je bil dokaj kratek in je vodil skozi center Maribora. V telovadnico ob mestnem parku, kjer so nas iz oken bližnjih študentskih domov pozdravljali bodoči slovenski intelektualci, smo tako prispeli že ob 13. uri in preostali čas izkoristili za regeneracijo in druženje. Mladina z viška energije pa je še nekaj časa metala na koš na bližnjem igrišču. Zvečer smo imeli še sedeči harinam v centru mesta.

Jutri nadaljujemo v Dijaški dom Drava pri Koroških vratih.