sobota, 30. Junij 2007

6.dan Murska Sobota - Rakičan

Po jutranjem predavanju je Njegova svetost Lokanatha maharadža s ponujanjem incensa, cveta in ognja iz dolgega spanja obudil Božanstva Jagannatha, Baladeva, Subhadro, ki sta Jih iz Indije prinesla Balaram Hari in njegova soproga. Od tega dne naprej jih bosta vsak dan redno častila in tako svoj dom spremenila v sveto mesto. Ob zajtrku (ki je bil sicer sam po sebi zelo okusen) smo bili zelo veseli domačega peciva matadži Slavi, ki je zdaj že znana po raznovrstni uporabi skute in kisle smetane.
Okoli 10.ure smo se s kirtanom poslovili od Lokanatha maharadža in se mu zahvalili za njegovo navdihujočo družbo. Imeli smo res srečo, da si je kljub zelo natrpanemu urniku vzel nekaj dni za nas in našo karavano. Ananta prabhu ga je odpeljal na Dunaj, od koder je nadaljeval svojo pot v Prago.
Pred začetkom karavane se nam je pridružilo še kar nekaj bhakt; Urukrama prabhu, Sanatana Goswami prabhu, Audarya Čandrika, Petra, Rok in Sabina... popoldne pa bi jih naj zavoljo vedske poroke prišlo še veliko več.
Zaradi tehničnih težav smo šolo zapustili šele ob 12.30. Ker je bilo slavnostno kosilo napovedano ob 15. uri, smo morali etapo malo skrajšati, da smo prišli pravočasno na cilj - srednjo kmetijsko šolo Rakičan. A čeprav je karavana prispela ob dogovorjenem času, je kosilo (spet zaradi objektivnih razlogov) bilo prestavljeno na 17. uro. Mnogim bhaktam je časovna luknja prišla zelo prav, saj se je po enem tednu nenehne akcije pojavila potreba po počitku in regeneraciji telesa in uma. No, kuharska ekipa si tega še ni mogla privoščiti.
V Rakičanu najbrž še nikoli ni bilo toliko bhakt. Na poroki so ob vseh rednih obiskovalcih festivalov prišli tudi mnogi, ki jih imamo priložnost manjkrat videti: Sangita sara matadži, Gargamuni prabhu, Rada... in še kdo, ki jih najbrž po imenih ne poznate.
Ekipa, ki skrbi za čaščenje Božanstev, res pridno izvaja svojo službo. Sobota je bila namreč dan za Snana yatro, kopanje Božanstev Jagannatha, Baladeva in Subhadre. In ker je večina slovenskih bhakt bila danes na Padajatri v Rakičanu, so obred izvedli kar tukaj v telovadnici.
Po kosilu, ki je bilo za delitelje kar velik izziv, je končno (spet je bilo nekaj časovnega zamika) prišel čas za vedski poroki. Bhakte smo odšli v lep gozdiček ob bližnjem gradu, kjer naj bi potekala ceremonija. V središču pozornosti sta bila seveda oba para (Baladeva Vidyabhušan in Lalasamayi ter Nenad in Karla), ki sta pred Bogom in bhaktami izrekla svoje življenjske zaobljube. Obred je potekal zelo gladko in tako smo dobili v naši skupnosti nove bhakte, ki bodo v naslednjih letih svoje vdano služenje izvajali v sklopu družinskega življenja.
Za lep zaključek dneva smo bili deležni še raznih dobrot.
Jutri nas čaka kraljevska, 13-kilometrska etapa proti Gančanom.