torek, 11. Julij 2017

Padajatra obišče Vir pri Domžalah (2.dan)

Danes, na drugem dnevu duhovnega potovanja Padajatra ekokaravana, smo obiskali vas Vir, ki se nahaja zelo blizu vasi Dob, ki smo jo obiskali prejšnji dan.

Ko so vaščani videli našo procesijo,  so prihajali ven iz svojih hiš, da nas pozdravijo, nekateri pa so nas opazovali iz balkonov, ter se smejali in nam mahali. 

Ta dan se nam je pripetilo, da smo zaradi nekega razloga preskočili eno ulico. Nek moški, ki je živel v tej ulici se je bhaktam pritoževal: „Zakaj ste preskočili eno ulico? Mi smo čakali na vas, vendar niste prišli!“ To kaže na navdušenje in njihov naravni interest za gibanje Gospoda Čajtanje in s tem, ko so prišli v stik s svetim zvokom transcendentalne Hare Krišna mahamantre, so že dobili milost. S tem, ko hodimo od vasi do vasi in skupaj pojemo neizmerno močna imena Gospoda, samo sledimo navodilom Gospoda Čajtanje Mahaprabhuja, ki je napovedal, da se bodo sveta imena Gospoda pela v vsaki vasi na obličju Zemlje. Ljudje nam svojo naklonjenost zvračajo na različne načine: odrasli z zanimanjem za knjige, otroci s smehom, psi z lajanjem in ptice z melodičnim žvrgolenjem. 

Bhakte so pristopili do vsake hiše in ponudili priložnost vsakomur, da izkusi srečo in mir, ki jo prinaša zavest Krišne. To je eden glavnih principov bhakti yoge – jiva doya, kar pomeni, da  so bhakte po svoji naravi zelo sočutni do drugih živih bitij in zelo trpijo, ko vidijo, da trpi nekdo drug.

 

Intervju z bhaktin Špelo (Š) (35 let)

RR: Si prvič na Padajatri?

Š: Ja.

RR: Kaj ti je na Padajatri najbolj všeč?

Š: Všeč mi je, da smo skupaj, da pojemo in plešemo, da ljudem delimo duhovno znanje in prasadam-posvečeno hrano. Všeč mi je, ko vidim, da so srečni, da so navdušeni, ko nas vidijo.

RR: Katero službo si opravljala na Padajatri?

Š: Najprej sem plesala in nato delila piškotke.

RR: Morda lahko z nami podeliš tvojo realizacijo?

Š: Večinoma so ljudje zadovoljni in nas sprejmejo, pozdravijo. To je tako lepo videti!

RR: Se ti je zgodilo kaj posebnega ali si srečala kakšno posebno osebo?

Š: Ja, srečala sem eno prijateljico iz preteklosti. Že 10 let se nisva videli. Dala sem ji dve knjigi. To je tako čudovito, da sva se srečali ravno na Padajatri.