torek, 11. Julij 2017

Padajatra Ekokaravana obišče vas Dob pri Domžalah (1.dan)

Padajatra ekokaravana je eden najbolj radostnih programov v letu, saj je namenjen širjenju duhovnega izročila med ljudi.

Prvi dan smo se odpravili v manjšo vas Dob, ki se nahaja 30 minut vožnje z avtom iz centra Ljubljane. Naš načrt poti smo poizskušali zastaviti tako, da bi zajeli čimveč hiš in tako omogočili večini vaščanom, da dobijo stik s transcendentalno vibracijo "velike mantre za osvoboditev" ali t.i. "Hare Krišna mahamantro".To je bila ideja našega vodje Padajatre  Lalita Govinde Prabhuja, ki redno organizira Padajatro že 16 let. Njegove vsakoletna prizadevanja z organizacijo tega dogodka so pripeljala do tega, da so sveta imena Krišne odmevala že v vseh kotičkih naše lepe dežele.

Ta dan je bil dan popolne osredotočenosti na kirtan ali skupinsko petje Gospodovih svetih imen. Kirtan je osnova in to je bila tudi realizacija vsakega udeleženca. Kirtan je izvor inspiracije za vse naše ostale aktivnosti, ki jim s skupnim imenom pravimo "predano služenje Gospodu". Nekaj udeležencev je delilo Šrila Prabhupadove knjige in pa sveže natisnjene letake o naši Ekokaravani, spet drugi so delili prasadam oziroma posvečeno hrano (odlične veganske piškotke) vsem, ki smo jih srečevali na poti. Nekaj bhakt je plesalo, medtem ko so drugi igrali na različne instrumente, kot je mridanga (boben), harmonika in flavta. Dve aktivnosti pa sta bili skupni vsem – hoja in petje v kirtanu. V kali jugi (doba prepirov in hinavščine) je skupinsko petje Svetega Imena "Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare/ Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare" najlažja in najučinkovitejša pot za dosego dohovne popolnosti. "Hare Nama Harer Nama Harer Nama eva kevalam/Kalau nasti eva nasti eva nasti gatir anyatha", kar v kratkem prevodu pomeni "Tu ni druge poti, kot je petje Svetih Imen Gospoda". Ozračje je bilo napolnjeno s srečo in radostjo in vsi so bili privlečeni s sladko melodijo kirtana. Domačini so hodili iz svojih hiš, da bi se srečali z našo karavano, na čelu z našimi vseprivlačnima in očarljivima božanstvoma Šri Šri NitayGoura Nataraja.

 

Intervju s Kalindi (K), ki se Padajatre udeležuje že praktično od rojstva (8 let)

 

AR: Kako ti je ime?

K: Kalindi

AR: Si prvič na Padajatri?

K: Neee.

AR: Katera Padajatra je to zate?

K: Ne vem, bila sem velikokrat.

AR: Si hodila na Padajatro že od rojstva?

K: Ja.

AR: Si iz Ljubljane?

K: Ne.

AR: Od kod pa?

K: Sem iz Kriške vasi.

AR: Je to v Sloveniji?

K: Ja.

AR: Kaj imaš rada na Padajatri?

K: Vse.

AR: Kakšno službo opravljaš na Padajatri?

K: Pojem, plešem in hodim.

AR: Kako močno ti je všeč Padajatra?

K: Zelo mi je všeč.