četrtek, 2. Julij 2015

3. dan PADAYATRE

Nekaterim bhaktam je bilo predavanje v velik navdih. Bhakta Mitja je zagotovil, da ga je predavanje navdušilo, da bo zato ostal na padayatri nekaj dni dlje kot bi sicer.
3. dan
četrtek, 2. julij 2015
Škofije - Ankaran
 
Jutranje predavanje je bilo iz CC . Začeli smo kar s 1. verzom. Nekaj zanimivih misli  na to temo verza iz predavanja: 
- Če si Krišne želimo, bomo živeli za gurujevo poslanstvo, z vsem srcem bomo upoštevali gurujevo navodilo. Tak primer je Šria Prabhupada, ki je pri 70-ih letih v težkih okoliščinah odpotoval v neznano Ameriko brez denarja in pomoči, ker je hotel izpolniti gurujevo navodilo.
- Padayatra je namenjena temu, da širi božjo ljubezen. Širimo najzaupnejša sveta imena najbolj padlim. Če ljudje nočejo k nam, gremo mi k njim. Šrila Prabhupada je prosil svoje učence, naj dajejo naprej, kar so prejeli.
- Namen padayatre je, da ljudje postanejo bhakte. In vsi so potencialni bhakte in zato so vsi vredni spoštovanja.
 
Nekaterim bhaktam je bilo predavanje v velik navdih. Bhakta Mitja je zagotovil, da ga je predavanje navdušilo, da bo zato ostal na padayatri nekaj dni dlje kot bi sicer.
 
Bhakta Sašo je dobil spodbudo pri deljenju knjig v kraju Fajti. Srečal je gospoda, ki mu je povedal, da je prebral kar nekaj Prabhupadovih knjig. S Prabhupadovim naukom se popolnoma strinja, le živeti še ne more po teh načelih, saj si vsakdanji kruh služi z mesarstvom. Prepričan je, da lahko samo tako preživlja svojo družino. Po krajši izmenjavi besed mu je dal prispevek, da si očisti dušo, ki hrepeni po Bogu.
 
V Hrvatinih smo srečali zanimive ljudi. Neka starejša gospa je topo stala na vratih. Povedala je, da je ravno prestala hudo težko operacijo. Slabo vidi, ne sme sladkega zaradi sladkorne, moti jo glasba, najraje je v tišini, tako, da ji bhakte z ničemer nismo mogli razveseliti. Prispevati ni mogla za naše poslanstvo, ker nima denarja. Zaželela pa nam je srečno in vse dobro. Dobre misli so tudi dober začetek duhovne poti.
Neka druga starka je nepremično z vso pozornostjo posušala mahamantro. Videlo se je, da je slabovidna, če ne celo slepa. Ponudili smo ji piškote, ki jih je tipaje vzela. ¨Ma, kaj maste to?¨ ¨Med ljudi smo prišli deliti dobro voljo, pozitivno energijo. Saj veste, da se ljudje vse bolj zapirajo pred drugimi.¨ Starka se je ob tem pomenljivo zasmejala. Se je tudi njej začela duhovna pot?
 
Mimo hiše je šel bhakta, kjer so otroci na dvorišču z vso resnostjo v rokah držali letak in zavzeto brali mahamantro, potem pa jo skušali še lepo zapeti kot so slišali peti bhakte. Pri tem se niso norčevali kot bi lahko morda pričakovali.
 
Medtem ko smo v senci na otroškem igrišču malicali, se je na motorju pripeljal fant. Bil je ves potolčen in v hrastah. Približno je poznal zavest Krišne. Želel je vzeti knjigo, a seveda denarja ni imel. Ponudil je svojo verižico s križem, ki mu je rešila življenje v prometni nesreči. Prepričan je bil, da bi brez nje zagotovo umrl. Bhakte so sprejeli njegovo ponudbo in naredili zamenjavo. Bil je navdušen in je veliko spraševal o duši, življenju po smrti. Ker so mu bhakte resno odgovarjali se je njegov malce nastopaški odnos spremenil v bolj resnega in zrelega.
 
¨Slišala sem vas. Končno ste spet v naših krajih. Čas je že bil!¨ je vsa navdušena rekla starejša gospa. Pri njej so pred leti bivali sankirtan bhakte, ko so na Primorskem delili knjige. S pogledom je iskala Išano pr., Vasudeva datto pr. in Govinda datto pr.. Mahaprabhu Gaura pr., ki je bil takrat tudi pri njej s sankirtan skupino,  ji je povedal, da so vsi trije v Indiji. Srce se ji je topilo ob pogledu na bhakte. Klicala je svojega moža in vnuke, naj pridejo pogledat. Počasi so le prišli in od daleč opazovali dogajanje. Ona pa kar ni vedela, kaj bi nam dala. Natočila nam je plastenke z vodo in prispevala za padayatro.
 
Narava je čudovita. Hodimo po gričkih, od koder se širi pogled do morja. Škržatje ves čas pojejo. Osvežujoč vetrič pihlja z morja. Širijo se vonjave po sivki in cipresah. Športno društvo Katarina, kjer smo prenočevali, se ne more primerjati z naravno lepoto. Prabhuji so si tu postavili šotore, nekateri so si uredili ležišča v avtomobilih. Ženski del padayatre je velikodušno sprejela Sita-prija mtj., arhitektka in slikarka. Ustvarja in razstavlja čudovite mandale, energetske slike. Eno mandalo meditativno ustvarja en mesec.
 
Do zdaj so sankirtan bhakte podelili 1. dan 27, 2. dan 54 in 3. dan 92 knjig.
 
Sankirtan ki, jay!