petek, 22. Junij 2007

Vol Bhima

Bhima je res posebnež in velik srečnež znotraj svoje vrste. Ko smo ga pred leti odkupili je bil ravno pred tem, da gre pod mesarjev nož. Temu primerno je bil tudi zelo plašen in nemiren. Odpeljali smo ga na eno od naših kmetij, kjer je kmalu postal popolnoma drugačen... živahen in mil kot mucek. Zavedel se je da mu novi lastniki ne bodo storili nič hudega.
Ko smo ga pred leti odkupili je bil ravno pred tem, da gre pod mesarjev nož. Temu primerno je bil tudi zelo plašen in nemiren. Odpeljali smo ga na eno od naših kmetij, kjer je kmalu postal popolnoma drug člov...vol; živahen in mil kot mucek. Zavedel se je da mu novi lastniki ne bodo storili nič hudega. 

Ko si je tako opomogel smo ga začeli navajati na vleko kočije česar se je hitro navadil in tako sedaj že vrsto let predstavlja veliko atrakcijo naše karavane. Običajno potrebuje kakšen dan ali dva da pride v »formo«, saj drugače čez leto bolj ali manj počiva na kmetiji. Nekaj kilometrov dnevno za vola sicer ni noben problem je pa zanj vse skupaj malo naporno, ker se med pohodom zelo veliko ustavljamo in tako porabi več energije za ponovno zaganjanje. V primerih velikih klancev ali visokih temperatur ga tudi izprežemo in kočijo povlečemo z avtomobilom. 

Mnogi domačini, ki jih srečamo na poti se radi fotografirajo z njim saj tako postavnega in prijaznega vola pač ne srečaš vsak dan. Še posebno kmetje in kovači z veseljem obujajo spomine, ko so tovrstne živali bile vsakodneven pojav. Marsikdo mu tudi prinese kakšno balo sena ali pa vedro vode. 

Ob koncu dneva si Bhima v taboru najde svoj prostorček, kjer počasi poje svojo dozo sena in nabira moči za naslednji dan. 

Ostali del leta preživi na eni od Bloških kmetij kjer ga bhakte redno obiskujejo in obujajo spomine na skupna doživetja iz Padajatre.