ponedeljek, 23. Junij 2008

Od čiste zavesti do čistega okolja

Po vsem svetu okolje plamti na stotih, tisočih mestih. Toda požarnega izhoda ni in ni druge rešitve, kakor spremeniti zavedanje, kdo v resnici smo.

EKO KARAVANA SLOVENIJA - PADAJATRA - » Pozor! Zemlja je v težavah! «

 

»Po vsem svetu okolje plamti na stotih, tisočih mestih. Toda požarnega izhoda ni in ni druge rešitve, kakor spremeniti zavedanje, kdo v resnici smo.« (Jim Nollman, Spiritual Ecology, 1990, str. 56)

 

ŽIVLJENJSKO OKOLJE ČLOVEKA IN VSEH ŽIVIH BITIJ JE ONESNAŽENO!

Onesnaženo okolje raste iz onesnažene zavesti. Gandhi je rekel: »Na zemlji je dovolj vsega, da se potešijo potrebe vsakogar, ne pa pohlep vsakogar.« Zato bi si morali prizadevati živeti bolj preprosto in naravno. »Eden največjih izzivov sodobnim religijam je, kako se odzvati na ekološko krizo, ki jo zaznamujejo nasilni posegi materializma in odsotnost višjih duhovnih vrednot v sodobnih družbah, zlasti tistih družbah, ki so nastale na modernem Zahodu ali pa pod njegovim vplivom.« (dr. Mary Evelyn Tucker, prof. relig. v ZDA)

Člani ISKCON-a, Mednarodne skupnosti za zavest Krišne, se poskušamo spopasti z eko-problemi tudi z vidika duhovne zavesti. Ker ni težko prepoznati pohlepa, brezobzirnosti in neodgovornosti kot vzroke onesnaževanja, se sama po sebi ponuja rešitev:

NARAVA BO ČISTA, KO BO ČISTA NAŠA ZAVEST!

Ekološka kriza izvira iz krize zavesti, zato zagovarjamo univerzalno duhovno vizijo kot ključ, ki lahko pripomore odpraviti ali ublažiti te probleme ter naš planet popeljati k bolj zdravim razmeram. Pozitivne spremembe zato vključujejo tudi prostovoljno preprosto življenje. Tisti, ki cenijo duhovno modrost, ki je vodila prejšnje civilizacije, si takšnih sprememb prav gotovo želijo. Živeti življenje v sozvočju z naravo pomeni poznati naravne zakone. Eden najmočnejših naravnih zakonov je zakon karme - zakon delovanja in njegovih posledic. Kar smo včeraj sejali, to danes žanjemo, in kar sejemo danes, bomo želi jutri.

OSVOBODIMO SE KARMIČNIH POSLEDIC ALI SLABIH REZULTATOV NAŠEGA PRETEKLEGA DELOVANJA V NEVEDNOSTI Z MANTRA MEDITACIJO

Moč karme oklepa ljudi v pogubne vzorce zavesti, ki so odgovorni za našo planetarno krizo. Pod oblastjo karme se ljudje nagonsko ženejo za materialno uživanje in posest ter tako prilivajo na ogenj pretirane potrošniške ekonomije, ki duši okolje z raznimi vrstami onesnaževanja. Vendar pa lahko komaj opazne, uničujoče energije karme premagamo. Zakon karme najbolj vpliva na tiste, ki se popolnoma enačijo z materialnim telesom in umom, ne pa z dušo. Če se osvobodimo te miselnosti, se lahko rešimo oblasti karme. To pa zahteva spremembo vedenja. Izvorno ima zavestni jaz izvor v vrhovnem zavestnem jazu. Veliki duhovni učitelji v vedski tradiciji zato svetujejo, da se ponovno povežemo s to vrhovno vsemočno osebo in se tako povsem osvobodimo karme. To se lahko zgodi skozi duhovno prakso vdanosti. Vede pojasnjujejo, da lahko mogočne duhovne energije sprožimo z jogo, meditacijo in petjem manter. V današnjem času je petje manter še zlasti unčikovito. Če pojemo pravilno, kombinacije zvokov v mantrah sprostijo svojo pozitivno energijo. Po mnenju Ved so najmočnejše tiste mantre, ki jih sestavljajo imena Boga, kot je na primer Hare Krišna mantra: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. Vede učijo, da ima Božje ime vrhovno moč, ker se ne razlikuje od Boga samega. Zato lahko s pravilnim petjem Hare Krišna mantre zmanjšamo karmične reakcije, ki so eden izmed izvornih vzrokov za ekološko krizo. Petje Hare Krišna mantre je še posebej unčikovito, kadar pojemo in plešemo skupaj.

Prosimo, pojte z nami... 

 

HARE KRIŠNA HARE KRIŠNA KRIŠNA KRIŠNA HARE HARE
HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE... 

 

in postanite srečni.

 

Izkusimo višjo obliko notranjega miru, užijmo duhovno zadovoljstvo in zmanjšajmo odvisnost od nedosegljivih materialnih želja. Naj tako z ravni čiste zavesti doprinesemo k ohranitvi čistega naravnega okolja v vseh pogledih.